Virusprogram.info

Skaffa dig ett virusprogram innan det är för sent!

Tecken på virus

Det är inte alltid som man vet om man har drabbats av virus eller inte. Om du inte har ett bra virusprogram kan din dator drabbas av spionvirus som kommer över dina inloggningsuppgifter, dina bankkontonummer och kreditkortsnummer utan att du vet om det. Det finns även virus som ställer till det i smyg och som du omedvetet sprider över nätet till dina vänner. Därför är det inte bara bra att du använder dig av ett bra virusprogram, det är nästan din skyldighet.

Så ser du tecken på virus

Även om du inte alltid kan veta om du har drabbats av virus eller spionprogram så finns det många tillfällen då det märks. Nu ska vi på virusprogram.info därför visa dig hur du kan se tecken på virus.

Långsam dator. Om din dator blir långsammare och långsammare kan det vara tecken på virus. Även trojaner och Adware (annonsprogram) kan slöa ner datorn. Men ibland kan en långsam dator bero på att datorn är defragmenterad, har för många skräpfiler eller att du har för många tunga program öppna samtidigt.

Ständigt arbetande dator eller modem. Om du hör att din hårddisk arbetar hela tiden även när du inte använder den kan det vara tecken på virus. Om aktivitetslampan på ditt modem lyser även när du inte använder datorn kan det innebära att du är drabbad av virus eller ett spionprogram som kommunicerar över nätet. Men tänk på att datorn kanske håller på att ladda ner en uppdatering som gör att lampan är aktiv, det behöver inte vara virus.

Program som öppnas och stängs. Om dina program öppnas och/eller stängs av sig självt finns det en stor risk för att du har drabbats av virus. Det gäller även om hela datorn stängs av med jämna mellanrum, men det kan också bero på att hårdvaran strular eller att operativsystemet är instabilt.

Försvunna eller ändrade filer. Ett annat tydligt tecken på virus är om du plötsligt saknar filer som du vet att du inte har slängt eller om dina dokument plötsligt ser annorlunda ut.

Datorn går inte att starta. Om din dator inte går att starta kan det vara tecken på virus, mjukvaruproblem eller hårdvaruproblem. Om det här skulle hända dig kan du prova att starta datorn i felsäkert läge eller i reparationsläge. I värsta fall får du starta datorn med en starskiva som innehåller ett virusprogram som kan fixa problemet åt dig om problemet beror på virus.